STAP VOOR STAP VOEGEN
- Leng het poedervormige voegmiddel (houdt altijd een beetje achter de hand) aan met water, totdat je een substantie hebt die ongeveer de dikte heeft van pindakaas (een oude houten pollepel is een geschikt roergerei). Pas op met het toevoegen van water: doe dit langzaam en geleidelijk, zodat je goed de dikte van je voegmiddel in de gaten kan houden. Mocht je voeg toch te waterig zijn geworden, meng er dan nog wat voegmiddel bij.
- Laat de substantie nu ongeveer 4 minuten staan, zodat al het poeder goed door het water kan worden opgenomen. Leg ondertussen je mozaïek op wat oude kranten of een opengeknipte vuilniszak, zodat eventueel gemorst voegmiddel geen schade kan aanrichten op je werkvlak.
- Roer de substantie nog een keer goed om (geen water meer toevoegen!). Breng nu met een sponsje of voegrubber ruim voegmiddel aan op je mozaïek en druk en wrijf dat met behulp van de spons in alle voegen. Wees niet te zuinig. Eventueel overgebleven voegmiddel nog niet weggooien, maar afdekken en nog even bewaren voor later.
- Laat je mozaïek 5 tot 10 minuten rusten. Controleer of je mozaïek al droog genoeg is om schoon te gaan maken door met je vinger de tegel aan te tippen; blijft er nauwelijks voeg aan je vinger plakken, dan is het tijd om je mozaïek schoon te maken.
- Wrijf met keukenpapier over de tegels/glas om het overtollige voegmiddel te verwijderen. Zorg er daarbij voor dat je geen voegmiddel uit de voegen verwijdert. Als alles redelijk schoon is controleer je of je misschien nog wat voegen moet bijwerken. Eventuele gaatjes kan je met een vinger met wat voegmiddel (wat je had bewaard) dichtstrijken. Dan nogmaals overtollig voegmiddel met keukenpapier verwijderen, net zolang tot je mozaïek schoon is.
- Ten slotte, om je mozaïek mooi af te werken en de glans terug te krijgen, boen je met een zachte doek en een beetje azijn je mozaïek nog eens na. Azijn helpt de waas die je soms overhoudt aan voegen te verwijderen.
- Laat je mozaïek daarna nog een dag in een koele ruimte drogen. Dit voorkomt het barsten van het voegmiddel.
N.B. Om verstopping te voorkomen gooi je resten voegmiddel niet door de gootsteen. Het makkelijkst is het daarom je voeg in een wegwerp emmertje te maken, zodat je voeg met emmertje direct in de vuilnisbak kan gooien. Je kan ook een voegbeker gebruiken. Deze kan je makkelijk schoonmaken. Maak ook direct na het voegen je spons en roergerei schoon.